Ryzyko oraz częstotliwość występowania chorób układu moczowego zwiększa się wraz z wiekiem. Seniorzy są znacznie bardziej narażeni na niewydolność nerek, która może wzrosnąć do rangi choroby przewlekłej i być dużym utrudnieniem w codziennym funkcjonowaniu, a także doprowadzić do gorszych powikłań. Dowiedz się jak radzić sobie z problemem niewydolności nerek u osoby starszej i jaką dietę stosować w przypadku wystąpienia tego problemu.
Niewydolność nerek to choroba cywilizacyjna, która może rozwijać się w organizmie powoli i niezauważalnie stając się przy tym bardzo niebezpieczna dla zdrowia i życia. Wyróżnia się dwa rodzaje niewydolności nerek: przewlekłą i ostrą. O ile ostra niewydolność nerek jest chorobą odwracalną to przewlekła ma postać nieodwracalną, powodującą powolny zanik funkcji nerek. Ta choroba prowadzi do zahamowania zdolności nerek do oczyszczania krwi z toksyn oraz nadmiaru wody, przez co przedostają się one w dużym stężeniu do organizmu. Wśród głównych przyczyn, które doprowadzają do niewydolności nerek znajdują się: kamica nerkowa, zakażenie dróg moczowych oraz cukrzyca i nadciśnienie tętnicze. Wpływ na pojawienie się przewlekłej niewydolności nerek u osoby starszej ma także niewłaściwa dieta bogata w czerwone mięso oraz inne produkty obciążające nerki, a u mężczyzn także problemy z prostatą.
Przewlekłą niewydolność nerek leczy się przy użyciu odpowiednich leków, jednak stosowanie dobrze zbilansowanej diety pomaga w znacznym stopniu w procesie terapii i odzyskaniu dobrego samopoczucia. Podstawą do komponowania posiłków przy diecie nerkowej jest ograniczenie białka. Trawienie białka powoduje wydzielanie się produktów ubocznych takich jak: mocznik, puryny i kreatynina, które w przypadku zdrowego układu moczowego wydalane są z organizmu. U osób starszych cierpiących na przewlekłą niewydolnością nerek związki te mogą zostać wchłonięte wraz z innymi składnikami. Powodują one wtedy zatrucie i doprowadzają między innymi do występowania kolki nerkowej.
Stosowanie diety niskobiałkowej paradoksalnie nie wyklucza spożywania wszystkich produktów bogatych w białko. Musi być to jednak białko pełnowartościowe, które znajdziemy na przykład w jajach i mleku, choć powinny być one spożywane w umiarkowanej ilości. W diecie nerkowej należy ograniczyć produkty bogate w fosfor i potas oraz będące bogatym źródłem witaminy C, jak na przykład kiszonki. Należy zrezygnować także z produktów zawierających cholesterol i nasycone tłuszcze. Trzeba ograniczyć przyjmowanie do organizmu soli, która zatrzymuje wodę w organizmie oraz powoduje nadciśnienie tętnicze i obrzęki. Niestety niesprzyjających diecie nerkowej dań jest naprawdę dużo w kuchni niemieckiej oraz polskiej, a wyeliminowanie ich z jadłospisu osoby starszej przyzwyczajonej do pewnych nawyków żywieniowych może być niełatwe. Bardzo ważne jest odpowiednie podejście opiekunki osób starszych do podopiecznego i wytłumaczenie, że wprowadzenie zmian w codziennym menu wpłynie korzystnie na jego kondycję.
Niewydolność nerek u osoby starszej nie jest problemem, z którym można mierzyć się samemu. Konieczna jest tu specjalistyczna ocena stanu zdrowia poparta szeregiem badań, których celem będzie znalezienie odpowiedniej przyczyny występującego problemu. Specjalista nie tylko przepisze stosowne leki na niewydolność nerek, ale także odnajdzie źródło problemu, co umożliwi dostosowanie odpowiedniej diety dla osoby chorej. Trzymanie się diety oraz przepisanych środków farmakologicznych pozwoli uniknąć problemów, które z czasem mogą narastać, a dzięki zbilansowanej diecie nastąpi poprawa samopoczucia seniora. Dzięki badaniom określającym występowanie i wrażliwość na związki i pierwiastki, jak potas czy fosfor dobór odpowiednich produktów będzie łatwiejszy.
Niewydolność nerek u osób starszych to dolegliwość, której nie należy w żadnym stopniu bagatelizować. To choroba, która wymaga leczenia specjalistycznego, a wprowadzenie odpowiedniej diety nerkowej w znacznym stopniu może poprawić kondycję seniora.